Jdi na obsah Jdi na menu
 


Polda a polda

Polda a polda -  The Good Guys

 

Jsou dva: polda ze staré školy Dan a nepopulární policejní slušňáček Jack.

Odbývají je vyšetřováním drobných majetkových zločinů. Stejně se však jejich pátrání vždycky zvrhne v explozi přestřelek, honiček a zábavných hlášek!

 

Kdysi dávno byli Dan Stark (Bradley Whitford) a jeho parťák Frank Savage nejlepší detektivové v Dallasu. Dokonce zachránili guvernérova syna a stali se takovými hrdiny, že o nich byl natočen film. O třicet let později je ale Dan jen věčně nametený postarší detektiv, který všechny otravuje historkami o zašlé slávě. Nerozumí si s moderními policejními metodami, radši věří svým instinktům. Chová se jako neřízená střela a policejnímu oddělení je spíš na obtíž, tak ho nepouštějí k velkým případům. Neváhá totiž použít zbraň i k  otevření majonézy nebo umlčení řvoucího rádia.

Danův nový parťák Jack Bailey (Colin Hanks) je naopak ambiciózní detektiv, který vždy postupuje podle předpisů. Neumí se ale chovat k nadřízeným zrovna diplomaticky, a tak mu přidělují nejnudnější drobné zločiny, kterými se nikdo jiný nechce zabývat. Ještě horší však je, že dostal na starost Dana.

Když se tihle dva dají dohromady, průšvihy na sebe nenechají dlouho čekat. Vyšetřování drobné krádeže zvlhčovače vzduchu vede k řetězu neuvěřitelných událostí – střetnou se dvě drogové mafie, plastický chirurg, první a druhý nejlepší zabiják na světě a obyčejný zlodějíček. Vše v boji o získání golfové tašky plné peněz. A to je jen první kriminální případ, ke kterému se připletou. Dan věří svým předtuchám a k  Jackově překvapení nitky zločinů úspěšně rozplétá. Po hlavě se vrhají do přestřelek a automobilových honiček. Danovou specialitou je naskakování na kapotu jedoucího auta nebo střelba při skoku plavmo. Jako za starých časů… Jack s ním musí držet krok a postupně si uvědomuje, že mít parťáka je vlastně skvělá věc. Pokud se ale přitom nenechá zabít nebo zmrzačit. Povýšení je sice určitě  nečeká, protože neustále ničí veřejný majetek a jejich vyšetřovací metody jsou více než ztřeštěné, ale stanou se skvělým týmem.

Zajímavosti:

Seriál se opravdu natáčel v Dallasu, nikoli v Los Angeles jako většina ostatních detektivek. Podle tvůrce Matta Nixe se dá v Dallasu skvěle skákat na kapotu auta.

Herci při přípravě rolí studovali metody opravdových dallaských policistů.

Jako znělka slouží písnička Slink (A Hymn) od skupiny Locksley.

Původní pracovní název seriálu byl Jack a Dan a několik měsíců se mu říkalo i Code 58, což je kód dallaské policie pro rutinní vyšetřování.

První auto obou parťáků je Chevrolet Lumina. Po první epizodě ho vymění za úžasný Pontiac Trans Am z roku 1980.

Původně bylo plánováno 13 epizod, FOX posléze objednal dalších sedm.

Tvůrce a producent seriálu Mat Nix stojí i za seriálem Status: Nežádoucí.

Postavy dabing:

Bradley Whitford / Dan Stark (Petr Oliva), Colin Hanks / Jack Bailey (Libor Bouček), Jenny Wade / A.D.A. Liz Taylor (Andrea Elsnerová), Diana Maria Riva / Lieutenant Anna Ruiz (Martina Hudečková) 

Postavy a obsazení:

Dan Stark
Dan je klasický polda ze staré školy, nosí i fešný knírek. V roce 1986 zachránil s parťákem Frankem guvernérova syna, a dokonce byl o jejich činu natočen film. Je tedy menší místní celebritou a má úspěchy u žen. V policejním oddělení si ho ale přehazují jako horkou bramboru. Nikdo s ním nechce pracovat. Žije v karavanu, popíjí whisky a donekonečna omílá historky o starých dobrých časech s parťákem Frankem. Nevěří počítačům a vůbec moderním technologiím jao takovým. Považuje je za dílo černé magie. Často se kamarádí s kriminálníky, které zatkl. Je vlastně dokonalý polda z roku 1981, jen nějak ustrnul v čase.

Dana Starka hraje Bradley Whitford
Americký filmový a televizní herec Bradley Whitford se nejvíce proslavil rolí Joshe Lymana v seriálu Západní křídlo. Za ni získal tři nominace na cenu Emmy a tři na Zlatý glóbus. Jednu Emmy i získal. Pro seriál napsal scénář ke dvěma epizodám. Po jeho skončení se objevil jako Danny Tripp v seriálu Studio 60 on the Sunset Strip a v různých epizodních rolích v seriálech (Monk nebo Ochrana svědků). Hraje rovněž ve fimech a na Broadwayi. Šestnáct let byl ženatý s herečkou Jane Kaczmarek a mají tři děti.

Jack Bailey
Jack je ambiciózní detektiv, který vždy jedná podle předpisů. V oddělení si ale kvůli tomu nezískal oblibu kolektivu. Poté, co opravoval kapitánovu gramatiku před policejním šéfem, byl přeložen do sekce majetkových trestných činů a dostal na starost Dana. Pořád cosi cítí k expřítelkyni Liz Traynorové. Nerad si špiní ruce, pokud to není potřeba. Přiznal, že si kdysi nechal narůst knírek, ale vypadal v něm jako Hitler. Postupně se od Dana učí, jak je důležité mít parťáka, kterému může věřit.

Jacka Baileyho hraje Colin Hanks
Nejstarší syn slavného herce Toma Hankse se narodil v roce 1977 v kalifornském Sacramentu jako Colin Lewes Dillingham. Jméno Hanks získal, až když se rodiče v dalším roce vzali. Má ještě sestru a dva nevlastní bratry z Hanksova druhého manželství s Ritou Wilsonovou. První roli si zahrál v otcově režii ve filmu To je náš hit. Hlavní roli získal ve filmu Orange County. Za zmínku stojí jeho obsazení v seriálu Roswell a velkofilmu King Kong. Oženil se s newyorskou novinářkou Samanthou Bryantovou a prvního února 2011 se jim narodila dcera.

 

Liz Traynorová

 

Jenny Wade

 

Asistentka státního návladního a bývalá Jackova přítelkyně, která mu pomáhá s vyřizováním zatykačů a právních záležitostí. Rozešla se s ním, protože nechtěla chodit s policajtem. Je ale zjevné, že to mezi nimi pořád jiskří.

 

 



 

Poručice Ana Ruizová

 

Diana-Maria Riva

 

Šéfová Jacka a Dana, která se stará, aby nedostali policejní oddělení do přespříliš velkého průšvihu a vyšetřovali nejlépe jen drobné zločiny. Kdysi bývala Danova parťačka a jednou měli aférku. Ze začátku se k oběma chová odměřeně, ale časem se všichni spřátelí.

 

 



Julius Grant

RonReaco Lee

Julius Grant byl obyčejný kriminálníček, který provozoval zastavárnu a pak se stal barmanem. Pořád se dostává do průšvihů a Dan ho podplácí, aby se stal donašečem. Dan věří, že vztah mezi policajtem a jeho informátorem je svatý. Neváhá Julia zavolat, když potřebuje využít jeho kriminální dovednosti a znalosti. I když Jackovi a Danovi nepomáhá s jejich plány zrovna ochotně, často předčí všechna očekávání a vyseká je z maléru.

 

Příspěvky

Polda a polda postavy

15. 4. 2011

 

Polda a polda epizody

14. 2. 2010