Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hra o trůny

Hra o trůny - Game of Thrones

Léta trvají desetiletí. Zimy se mohou protáhnout na celý lidský život. A boj o Železný trůn začal. Vzejde z jihu, kde horko plodí pletichy, chtíč a intriky; zasáhne rozlehlé a divoké východní země; rozšíří se daleko na zamrzlý sever, kde se tyčí 800 stop vysoká stěna z ledu, jež chrání království před temnými silami prodlévajícími za ní.

Nový původní dramatický seriál HBO na motivy bestsellerové fantasy ságy „Píseň ledu a ohně“ z pera spisovatele George R.R. Martina.

Úchvatný příběh je zasazen v promyšleném fantasy světě obývaném ambiciózními muži a ženami, poctivci i lháři, lidmi dobrými i zlých povah, stejně jako je tomu v našem vlastním skutečném světě. Kdokoliv sedí v Sedmi královstvích Západozemí na Železném trůnu, oplývá neuvěřitelnou mocí. Příběh popisuje vzestup a pád šlechtických rodů, které po této moci prahnou za každou cenu. Je zde rod vznešených Starků, jejichž představitel Eddard, zvaný Ned, je jmenován pobočníkem krále, poté co jeho předchůdce zemřel za podezřelých okolností. Jsou zde pletichářští Lannisterové, jež skrývají nemálo temných tajemství a jejichž mocenské úklady o Železný trůn ničí již tak křehký mír v říši. A nakonec je zde dračí princezna Daenerys, dědička předchozí dynastie, která čeká za Úzkým mořem se svým zlovolným bratrem Viserysem, jenž sní o nemilosrdném opětovném dobytí království, kterým vládl jejich prastarý rod. Je to příběh o vražedných úkladech a zradách, ušlechtilosti a cti, dobývání a triumfu.

V úvodní epizodě se vydává král Robert Baratheon (Mark Addy), jehož manželka, královna Cersei (Lena Headey) pochází z rodu po moci lačnících Lannisterů, z hlavního města Královo přístaviště na sever, kde hodlá požádat svého starého přítele, lorda Eddarda „Neda“ Starka (Sean Bean), aby mu pomohl vládnout jeho říši v úřadu králova pobočníka, poté co ten předchozí za záhadných okolností zemřel. Mezitím z východu ohrožuje zemi dospívající princezna v exilu, Daenerys (Emilia Clarke) a její bratr Viserys (Harry Lloyd), jejichž rod Targaryenů vládl v letech před jejich násilným sesazením. A do světa pronikají zvěsti o neblahých zlověstných znameních na samém kraji Sedmi království, na území severně od Zdi, ke které se hodlá vydat Jon Sníh (Kit Harington), Nedův nemanželský syn, aby se stal součástí bratrstva Noční hlídky, která má podle své přísahy ochránit království za každou cenu.

Králové a královny, rytíři a odrodilci, lháři, urození muži i obyčejní lidé… ti všichni budou hrát „Hru o trůny“ a soupeřit o moc, protože ve hře o trůny buď zvítězíš nebo zemřeš.

 

 

 

Příspěvky

Hra o trůny epizody

27. 9. 2010

 

Hra o trůny postavy

27. 9. 2010