Jdi na obsah Jdi na menu
 


Anatomie lži

Anatomie lži  - Lie to Me

Šarlatán, nebo skutečný znalec?

Pomocí sledování mimiky, gest, hlasu a podobně je schopen odhalit nejen lži, ale i pachatele...

Hlavní hrdina doktor Cal Lightman je přední světový expert na lhaní. Perfektně ovládá analýzu obličeje, těla, hlasu a řeči, díky čemuž dokáže rozpoznat pravdu. Když někdo např. krčí rameny nebo otáčí rukou, Lightman ví, že lže. Může číst i pocity – od skryté zášti přes sexuální přitažlivost až k žárlivosti. Jenže tyto jeho výjimečné schopnosti jsou zároveň prokletím v osobním životě, protože rodina i přátelé lžou stejně často jako zločinci. A opravdu byste o tom chtěli pokaždé vědět?
 

Lightman sleduje výrazy obličejů a mimovolnou řeč těla nejen proto, aby zjistil, jestli lžete, ale i proto, aby odhalil, proč lžete. Vede tým specialistů, který pomáhá vládním organizacím (FBI i CIA) a místní policii rozmotávat ty nejzapeklitější případy. Nepoužívá sílu, ale pečlivě volené otázky, provokaci, herectví a samozřejmě lži.

Seriál staví na velmi dobře napsaných dialozích, které nepostrádají sarkastický humor. A svou upřímností Lightman často nápadně připomene doktora House.

Zajímavosti:

Postava doktora Lightmana má svůj reálný předobraz – psychologa dr. Paula Ekmana, který je expert na řeč těla a obličeje a působí na Univerzitě v San Franciscu.

Předlohou dr. Fosterové je prof. Maureen O´Sullivanová, profesorka psychologie na stejné univerzitě.

 

Postavy dabing:

Dr. Cal Lightman / Tim Roth (Lukáš Hlavica), Dr. Gillian Fosterová / Kelli Williamsová (Lucie Juřičková), Eli Loker / Brendan Hines (Michal Holán), Ria Torresová / Monica Raymundová (Tereza Chudobová), v dalších rolích: Klára Sochorová, Martin Zahálka, Miroslav Hanuš, Pavel Šrom, Radek Hoppe, Zdeněk Maryška, Martina Hudečková, Jolana Smyčková, Radek Škvor, Kristýna Valová, Svatopluk Schuller, Anna Remková
 

Postavy a obsazení:

Dr. Cal Lightman

 

(hraje Tim Roth)

 

Psycholog, expert na řeč těla, a především na mikromimiku. Založil si soukromou firmu, kde funguje jako konzultant přes aplikovanou psychologii pro místní policii i vládní organizace. Už si zvykl, že spousta lidí v jeho schopnosti nevěří. Aby zjistil pravdu, je ochoten využít jakékoli psychologické techniky  – i sebebrutálnější. Je rozvedený a s bývalou manželkou střídavě pečují o mladistvou dceru. Hodně mu záleží na doktorce Fosterové a zjevně to mezi nimi trochu jiskří. Jeho matka spáchala sebevraždu, když byl ještě kluk, což ho přivedlo k zájmu o psychologii. Je vegetarián.

 

 


Dr. Gillian Fosterová

 

(hraje Kelli Williamsová)

 

Talentovaná psycholožka a Lightmanova kolegyně, která vnáší do spolupráce nadhled, zatímco Cal se soustředí na detaily. Potřebuje její pomoc při pochopení lidského chování. Mají spolu uzavřenou dohodu – že nebudou míchat profesní schopnosti do soukromých životů. Cal proto zarytě mlčí, i když je jasné, že jí manžel Alec lže a nejspíš ji i podvádí.

 


Eli Loker

 

(hraje Brendan Hines)

 

 

Hlavní Lightmanův vyšetřovatel, kterého znepokojuje, jak moc lidé lžou. Rozhodl se praktikovat to, čemu říká radikální upřímnost. Vždy řekne, co si myslí. A často za to také zaplatí. Loker musel tvrdě dřít, aby se naučil číst v lidských nitrech, není talent od přírody jako třeba Torresová. Které mimochodem hned při prvním setkání řekl, že by se s ní rád vyspal.

 

 


Ria Torresová

 

(hraje Monica Raymundová)

 

 

Nejnovější členka týmu s obrovským přirozeným talentem. Vyzná se skvěle v lidech, díky čemuž je nepostradatelnou oporou týmu. Její otec ji zneužíval, když byla malá, což je u přirozených talentů poměrně obvyklé. I přes nadání a oddanost jí chybí teoretické zázemí a někdy dovolí, aby jí emoce ovlivnily úsudek.

 

 

 


Emily Lightmanová

 

(hraje Hayley McFarlandová)

 

 

Calova dcera. Není úplně nadšená z toho, že ji otec umí „číst“, ale uznává, že se díky této jeho schopnosti často dozví důležité věci o svém okolí. Občas projeví talent pro „čtení“ lidí, dokonce i svého otce.

 


Ben Reynolds

 

(hraje Mekhi Phifer)

 

 

Agent FBI, který je přidělený k Lightman Group, aby při vyšetřování zajistil ozbrojený doprovod a další potřebný servis.

 

 

 


 

 

Příspěvky

Anatomie lži epizody

15. 9. 2011

 

Anatomie lži postavy

3. 3. 2011