Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hranice nemožného

 

Hranice nemožného - Fringe

 

Hranice nemožného (v anglickém originále Fringe) je americký sci-fi seriál, vytvořený J. J. Abramsem, Alexem Kurtzmanem a Robertem Orcim.

Seriál je popisován jako hybrid seriálů Akta X, Altered States, Zóna soumraku a Černý anděl.

Americká premiéra první série proběhla 9. září 2008, druhá začala 17. září 2009, třetí 23. září 2010, čtvrtá 23. září 2011, vše na stanici Fox. V České republice byl seriál premiérově vysílán od 5. února 2010, pod názvem Hranice nemožného, na stanici Nova Cinema (první a druhá řada). Nova Cinema použila jiné vysílací schéma, a zařadila do druhé série epizodu, která byla původně natočena jako součást první řady, ale v USA byla vysílána až jako součást druhé řady.

Seriál sleduje agenty FBI z divize Fringe, jejichž hlavní základnou je Boston, Massachusetts, USA. Tým složený z agentů a vědců pracuje na případech, které souvisejí z takzvanými okrajovými vědami. Jejich hlavní náplní je vyšetřování takzvaného "Vzorce", což je série nevysvětlitelných případů, které bývají z velké části bizarní a odehrávají se po celém světě.

Seriál je natáčen jako řada příběhů, zdánlivě spolu nesouvisejících. Pravdou je, že většina případů vyšetřovaných divizí Fringe souvisí s takzvaným Vzorcem, který má vést k něčemu mnohem většímu. Vyšetřovací tým se tak setkává s řadou fenoménů, jako jsou mutace, chiméry, nadpřirozené schopnosti, manipulace s DNA a další. Řada případů také souvisí s technologiemi, které si běžný člověk nedokáže představit, jako teleportace, technologie k pozorování či vstupu do alternativního světa, či technologie pro průchod pevnou hmotou. - V seriálu se také nachází několik dalších příběhů, které jsou propleteny do jednotlivých epizod. Například tajemní Pozorovatelé, minulost Petera Bishopa (který byl v roce 1985 po výzkumech jeho otce Waltera Bishopa unesen z paralelního vesmíru) či výzkumy nadnárodní společnosti Massive Dynamic. Seriál je velmi zajímavý a originální nejen díky řešeným případům agentky Olivie, ale také díky ději seriálu. Mj. se také dozvídáme o výzkumech Waltera Bishopa v 80. letech, kterými se snažil prozkoumat paralelní vesmír.

 

 

Příspěvky

Hranice nemožného postavy

15. 4. 2012

 

Hranice nemožného epizody

30. 9. 2011