Jdi na obsah Jdi na menu
 


Glee

G l e e

Nadšený středoškolský profesor Will se rozhodne vrátit prestiž školnímu pěveckému sboru. Partě talentovaných podivínů z Glee klubu ale nepřeje ďábelská tělocvikářka Sue... Americký komediálně-hudební hit (2008).   

Hudební hity, vtipný děj, nápadité charaktery a skvělé taneční choreografie!

Zpívající uskupení klopýtá na cestě ke stále většímu úspěchu a sadistická trenérka roztleskávaček to rozhodně nenechá jen tak!

Nejúspěšnější nový seriál televizní stanice FOX, který přilákal na jaře 2010 k obrazovkám v USA skoro 14 milionů diváků a na ocenění Emmy má 19 nominací!

Vystoupení amerických školních sborů (zvaných glee kluby) vypadají poněkud jinak než naše obvyklé zpívánky. Jde o show se vším všudy - moderní hudba, taneční choreografie, kostýmy, svícení, sólisté... Pořádají veřejná vystoupení a účastní se národní soutěže s několika koly. Pokud je glee klub úspěšný, tak to pro školu znamená i prestiž a peníze (sponzoři apod).

Mladý učitel španělštiny Will Schuester působí na McKinleyho škole v Ohiu, kde jako student zažil období největší slávy tamního glee klubu. Tehdy patřili sboristé mezi nejpopulárnější žáky, protože byli opravdu dobří zpěváci a tanečníci. Jenže současný glee klub je absolutní propadák. Chybí lidé a schopný sbormistr. Schuester se klubu ujme a čeká ho nelehká cesta. Musí získat kvalitní členy, kteří se zároveň musejí smířit s tím, že podle názoru většiny dětí ve škole jsou sboristé vrcholně trapní.

Štěstí se na něj usměje v okamžiku, kdy při konkurzu objeví výjimečně talentovanou studentku Rachel. Ani ostatní adepti na tom s hudebním nadáním nejsou špatně - zženštilý Kurt dokáže vyzpívat neuvěřitelné výšky, korpulentní Mercedes dokonale ovládá svůj hlas, vozíčkář Artie skvěle hraje na kytaru a koktající Tina přestává při zpěvu zadrhávat. Na škole to ale nikdo z nich nemá snadné, téměř bez výjimky jsou terči šikany. Házejí je do popelnice, zavírají do kadibudky, polévají ledovou vodou apod. Není tudíž divu, že se nikdo další do sboru nehrne. Až díky lsti dokáže sbormistr Schuester přilákat kapitána fotbalového mužstva, který má přirozený, ale poněkud neotesaný talent. První záblesk šance na úspěch nedá spát tělocvikářce a trenérce roztleskávaček Sue, která je zvyklá, že její kroužek je na škole ten jediný důležitý. Rozbíhá proto ďábelský plán na zničení glee klubu v samotném zárodku...

Záměrem tvůrců bylo vytvořit protiklad seriálům plným násilí a vražd. Něco originálního a zároveň pozitivního a optimistického. A seriál má skutečně schopnost vyvolávat v divácích dobrou náladu.

Zajímavosti:

V každé epizodě zazpívají herci tři až osm známých hitů a předvedou dokonalou taneční choreografii.

Glee má hned po Studiu 30 Rock nejvíc nominací na letošní ceny Emmy. Bude se ucházet o ocenění hned v 19 kategoriích. Například nejlepší komediální seriál, režie, scénář, casting, kostýmy, make-up. V hereckých kategoriích jsou nominování Matthew Morrison jako nejlepší komediální herec, Lea Micheleová jako nejlepší komediální herečka, Chris Colfer a Jane Lynchová za vedlejší role, Mike O'Malley a Neil Patrick Harris (známý mimo jiné ze sitcomu Jak jsem poznal vaši matku) za hostující herce a Kristin Chenowethová jako nejlepší hostující herečka.

Glee získalo letošní Zlatý glóbus za nejlepší muzikál nebo komedii.

Scenárista Ian Brennan čerpal ze svých zkušeností člena školního sboru a původně Glee napsal jako filmový scénář.

Producent Ryan Murphy (mj. autor Plastické chirurgie, s. r. o.) písně osobně vybírá. Snaží se o vyváženost mezi populárními hity a muzikálovými melodiemi a texty vždycky korespondují s dějem epizody.

Během 22 epizod zazní na 110 písní.

Herce do seriálu nevybíral Ryan Murphy za pomoci tradičních konkurzů, ale strávil tři měsíce na Broadwayi a hledal talenty s dostatečnými zkušenostmi na jevišti.

Písničky z epizod vycházejí po odvysílání jako singly. V roce 2009 se objevilo v žebříčku Billboard Hot 100 z Glee 25 písniček, což je nejvíc z jednoho zdroje od roku 1964, kdy Beatles bodovali s 31 písničkami.

Fanoušci Glee si říkají gleekové.

Britský Channel 5 v létě spustí reality show Don't Stop Believing, inspirovanou seriálem Glee, kde budou soutěžit sbory.

Postavy dabing:

Will Schuester / Matthew Morrison (David Švehlík), Quinn Fabrayová / Dianna Agronová (Lucie Vondráčková), Kurt Hummel / Chris Colfer (Jan Cina), Terri Schuesterová / Jessalyn Gilsigová (Bára Munzarová), Sue Sylvesterová / Jane Lynchová (Valerie Zawadská), Emma Pillsburyová / Jayma Maysová (Klára Sedláčková), Artie Abrams / Kevin McHale (Vojtěch Hájek), Rachel Berryová / Lea Micheleová (Kristína Hlaváčková), Finn Hudson / Cory Monteith (Petr Neskusil), Mercedes Jonesová / Amber Rileyová (Eliška Nezvalová), Noah 'Puck' Puckerman / Mark Salling (Olda Hajich)

 

 

Příspěvky

Glee epizody

16. 4. 2011

 

Glee postavy

14. 3. 2011