Jdi na obsah Jdi na menu
 


Studio 30 Rock

Studio 30 Rock  -  30 Rock

 

 Šéfscenáristka Liz má v celostátní televizi na starosti živě vysílanou show plnou zábavy. Jako by jí nestačily obyčejné starosti s hereckými primadonami, musí si navíc poradit s novým programovým ředitelem, který je očividně úplně mimo... Americký komediální seriál (2008).

Komediální seriál ze zákulisí celoplošné televizní stanice vás pobaví, ale ne za každou cenu. Některé situace jsou úsměvné, pár i k zamyšlení. Šéfscenáristka Liz Lemonová (Tina Feyová) má na krku dost svérázné zaměstnance - úchylné existence, bolestíny, primadony, individualisty. A také fiktivní zábavní pořad Vyšší dívčí, který se vysílá živě. Liz si někdy připadá jako vedoucí blázince nebo ředitelka mateřské školky. To ale netuší, co se na ni chystá. Přichází nový a značně nevyzpytatelný programový ředitel Jack Donaghy. Nikdo neví, co od něho může čekat! Liz z toho prostě a jednoduše šílí. Tohle nemůže fungovat! Ani to však ještě není všechno. Kromě osobních trablů bude zanedlouho nucena krotit ulítlého černošského komika Tracyho Jordana, což bude ta pravá zkouška ohněm!

Seriál vyhrál 14 cen Emmy (včetně té za nejlepší komediální seriál roků 2007, 2008 a 2009) a 5 Zlatých glóbů (mj. za nejlepší komediální seriál), nejčerstvěji pak 17.1. 2010 získal Alec Baldwin Zlatý glóbus za nejlepší herecký výkon v komediálním seriálu.

Zajímavosti:

Název 30 Rock je odvozen od newyorské adresy Rockefeller Plaza 30, kde sídlí televize NBC. Tedy něco jako naše Kavčí hory.

Živě vysílaná komediální show Vyšší dívčí, kolem které se seriál točí, nápadně připomíná skutečnou legendární živě vysílanou show Saturday Night Live (běží na NBC od roku 1975). Tina Feyová v ní dlouhá léta působila jako (šéf)scenáristka a herečka. Hraje tedy v podstatě sama sebe.

Tina Feyová původně nechtěla v seriálu vůbec hrát, ale studio na tom trvalo. Zřejmě kvůli popularitě, kterou v té době měla díky Saturday Night Live.

Manžel Feyové skládá veškerou hudbu k seriálu a také pracuje jako jeho producent.

Elizabeth je skutečné křestní jméno Tiny Feyové.

V roce 2009 obdržel 30 Rock neuvěřitelných 22 nominací na Emmy. Žádný jiný komediální seriál tolik nominací v jednom roce neobdržel.

V prvních dílech je zmíněno, že postava Liz Lemonové má jednu cenu Emmy. Jedinou měla v té době i Tina Feyová. Dnes už jich má sedm.

Postavy - dabing:

Liz Lemonová / Tina Feyová (Zuzana Slavíková)

Jack Donaghy / Alec Baldwin (Vladislav Beneš)

Tracy Jordan / Tracy Morgan (Martin Sobotka)

Jenna Maroneyová / Jane Krakowski (Linda Rybová)

 

 

Příspěvky

Studio 30 Rock postavy

9. 3. 2012

 

Studio 30 Rock epizody

29. 2. 2012