Jdi na obsah Jdi na menu
 


Uneseni

Uneseni - TakenObrazek

Tři rodiny, čtyři generace, 50 let tajemství.

Z produkce Stevena Spielberga vzešlý, prestižní cenou Emmy ověnčený seriál Uneseni je epickou dramatickou ságou lidí, již v průběhu několika dekád prožili blízké setkání třetího druhu a sehráli klíčovou úlohu v historii mimozemských únosů ze země. A zároveň je dech beroucí příběh tří rodin, Keysových, Crawfordových a Clarkeových, jedním z nejambicióznějších a co do výpravy nejrozmáchlejších sci-fi projektů v historii televizní zábavy. V doprovodu hlasu malé desetileté Alice se nyní mohou čeští diváci vydat z oblohy nad Francií druhé poloviny 50. let minulého století až do dnešních dnů, a přitom sledovat, jak návštěvníci z hvězd v průběhu věků nenápadně zasahovali do reálných dějinných událostí a skrze svoje pokusy na člověčím druhu ovlivňovali směřování naši civilizace. Proč to dělali a dělají, nikdo neví. A stejně tak není zřejmé, z jakého důvodu si vybrali právě členy tří výše zmíněných rodů. Přesto je jasné, že dříve či později se budou muset Keysovi, Crawfordovi a Clarkeovi sejít a odhalit jedno z největších tajemství, s nimiž se kdy lidstvo setkalo.

 

...::1x01::...

Píše se rok 1947, druhá světová válka je v plném proudu a nad Francií se míhají spojenecké „létající pevnosti“ B-17, jejichž úkolem je rozsévat smrt v řadách Hitlerových následovníků. Jeden z těchto bombardérů pak pilotuje i kapitán Russell Keys (Steve Burton), muž, který měl původně s celou svou posádkou v oblacích zemřít. Před smrtí ale všechny zachránil jev, který lze jen těžko pochopit. Do zkázy směřující letoun obklopilo modré světlo. A pak už nebylo nic. Alespoň nikdo z posádky si nic nepamatuje. Všichni vědí pouze to, že přežili.

 

Po válce se pak Russell snaží vrátit do normálního života, ale brání mu v tom bolesti hlavy a bizarní noční můry. S hrůzou navíc zjišťuje, že všichni ostatní účastníci podivné události již zemřely, každý jinou, nicméně stejně nepřirozenou smrtí. A zatímco jeho mysl postupně zaplavují stále méně racionálně zodpověditelné otázky, vrhá se přímočarý a bezskrupulózní kapitán Owen Crawford (Joel Gretsch) do vyšetřování záhadného incidentu, jenž se před pár dny odehrál v pouštích nedaleko vojenské základny v Roswellu. V nedalekém Texasu pak za osamělou matkou (Catherine Dentová) přichází šarmantní a pohledný cizinec, který rozhodně není obyčejným člověkem.

 

 

 

 

 

...::1x02::...

Píše se rok 1958 a nyní již pravidelně unášený Russell Keys (Steve Burton) všemi svými silami bojuje o to, aby jeho syna, třináctiletého Jesse (James Kirk), nepotkal stejný osud laboratorní krysy v rukách mimozemšťanů. Postupně ale přichází na to, že už je asi pozdě. A ke stejně hořkému poznání se dostává i plukovník Owen Crawford (Joel Gretsch) ohledně své mise, jež započala před deseti lety v Roswellu. Vetřelcům se zjevně podařilo infiltrovat mezi nás. A důkazem toho je možná i mladý Jacob Clarke (Anton Yelchin), chlapec, který zjevně disponuje schopnostmi, které nevzešly z našeho světa.

 

...::1x03::...

Píše se rok 1962 a plukovník Owen Crawford (Joel Gretsch), zoufale se snažící o záchranu přísně tajného roswellského projektu před prezidentským zrušením, pokračuje ve své honbě za Jacobem Clarkem (Anton Yelchin). Na cestě se pak setkává s Russellem (Steve Burton) a Jessem (James Kirk) Keysovými, kteří ho překvapí neobvyklou nabídkou. Nabídnou mu sebe sama jako důkaz únosu mimozemskými civilizacemi.

 

...::1x04::...

Píše se rok 1970, a zatímco úkol plukovníka Owena Crawforda (Joel Gretsch) skončil v ruinách neúspěchu, pátrání vedou na vlastní pěst dál jeho dva synové Eric (Andy Powers) a Sam (Ryan Merriman). Vyšetřování pak dovede Sama až na Aljašku, kde objeví nové poznatky, jež ho vystaví až příliš velkému nebezpečí. V té samé době se již dospělý Jesse Keys (Desmond Harrington) vrací z války z Vietnamu, kde se z něj stala na drogách závislá troska, vytrvale pronásledovaná svou minulostí.

 

...::1x05::...

V roce 1980 se po dvaceti letech vrací Jacob Clarke (Chad Donella) domů, aby se rozloučil se svou umírající matkou. Při této příležitosti konečně svěří své životní tajemství také svému bratrovi Tomovi (Ryan Hurst), známému skeptikovi a vyvraceči existence mimozemských civilizací. Eric Crawford (Andy Powers) mezitím pokračuje ve službách vlády ve vyšetřování pozorování neidentifikovatelných létajících objektů, které započal jeho otec. Setkává se s Jacobem a Jessem Keyseovými (Desmond Harrington), což vede ke katastrofickému napětí mezi armádou, unesenými a několika neočekávanými návštěvníky.

 

...::1x06::...

Píše se rok 1983 a po smrti Jesse Keyse (Desmond Harrington) a Jacoba Clarkea (Chad Donella) začínají mimozemšťané postupně s pokusy na jejich potomcích, na Charliem (Adam Kaufman) a Lise (Emily Berglová). V roce 1989 je pak znovu oživen projekt Erika Crawforda (Andy Powers), a to díky pletichaření doktora Cheta Wakemana (Matt Frewer), který do svých plánů zahrnul také mocnou zbraň v podobě Erikovy dcery Mary (Heather Donahueová).

 

...::1x07::...

Přítomnost. Po mnoha letech únosů a mimozemských pokusů Charlie (Adam Kaufman) zjišťuje, že je otcem Lisyny (Emily Berglová) dcery Allie (Dakota Fanningová). A právě s touto dívenkou mají dr. Wakeman (Matt Frewer) a jeho bezcitná milenka Mary Crawfordová (Heather Donahueová), kteří společně vedou vládní projekt vyšetřování UFO, svoje plány. Netuší ale, že lidé z hvězd předali dívce síly, které svět zatím neviděl. Budou však stačit na Maryino odhodlání?

 

...::1x08::...

Přítomnost. Generál Beers (James McDaniel) vyšachuje Mary (Heather Donahueová) a dr. Wakemana (Matt Frewer) a odváží malou Allie (Dakota Fanningová) do Severní Dakoty, kde ji chce použít jako návnadu na ulovení mimozemšťanů. A zatímco po dívce horečně pátrají nejen Mary, ale také Lisa (Emily Berglová) a Charlie (Adam Kaufman), z nebes sestupují světla a past se pomalu uzavírá.

 

...::1x09::...

Přítomnost. Zatímco Alliini (Dakota Fanningová) rodiče pátrají po své dceři, vesmírné plavidlo, které sestřelily americké vojenské síly, se probouzí k životu a odnáší dívenku pryč. Nikdo ale netuší, že to všechno je jen kamufláž, aby se Allie mohla dostat ke svým rodičům a uprchnout s nimi. Mary (Heather Donahueová) a dr. Wakeman (Matt Frewer) ale v pronásledování neustávají, a proto se mohou stát svědky výjimečného rodinného shledání.

 

...::1x10::...

Současnost: Rodinné farmě v Texasu hrozí nebezpečí a Allie (Dakota Fanning) odhalí svůj skutečný osud. Desetiletí tajností končí, což Allii a její rodinu přiměje k nejtěžšímu životnímu rozhodnutí.

 

INFO  CSFD