Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hvězdná brána postavy

JACK O'NEILL

SAMANTHA CARTER

DANIEL JACKSON

TEAL'C

GEORGE HAMMOND

VALA MAL DORAN

CAMERON MITCHELL

Icon

Icon

Icon

Icon

Icon

Icon

Icon

RICHARD DEAN ANDERSON

AMANDA TAPPING

MICHAEL SHANKS

DOUGLAS CHRISTOPHER JUDGE

DON S. DAVIS

CLAUDIA BLACK

BEN BROWDER

Miloslav Mejzlík

Simona Postlerová

David Prachař

    Pavel   Rímský

  Jiří   Samek

Kateřina Lojdová

Martin Písařík

 

Jack O’Neill (Richard Dean Anderson)

Plukovník, později brigádní generál. Jack se narodil v Chicagu a dříve pracoval jako voják ve speciálních tajných jednotkách. Měl syna Charlieho, který se nešťastnou náhodou zastřelil jeho služební zbraní. Jack se poté rozvedl s manželkou Sarah, která ho má pořád ráda, jen se často nevídají. S oblibou rybaří na své chatě v severní Minnesotě. Jack vede tým SG-1, má neuhasitelný smysl pro humor i v těch nejčernějších situacích a jeho hlášky jsou legendární. V prvních osmi řadách byl hlavním hrdinou seriálu.

Richard Dean Anderson

Richard Dean Anderson aneb – jak říkají Selma a Patty v Simpsonových – tři nejslavnější jména v dějinách kinematografie. Narodil se roku 1950 v Minneapolis a je skotského, švédského, norského a indiánského původu. Chtěl se stát profesionálním hokejistou. Sen ale skončil, když si v sedmnácti zlomil obě ruce. Od mládí se také věnoval jazzové muzice a měl zájem o herectví. V Los Angeles zpočátku vystupoval jako pouliční umělec. První roli získal v soap opeře General Hospital, největší slávu mu ale přinesl legendární seriál MacGyver, natáčený v letech 1985 až 1992. Aby přijal roli plukovníka O’Neilla, museli mu producenti slíbit, že jeho postava bude vtipná. Od osmé série se v seriálu objevuje méně, aby se mohl věnovat výchově dcery. V roce 2011 hrál v seriálu Fairy Legal.



Daniel Jackson (Michael Shanks)

Doktor Daniel Jackson je archeolog a lingvista. Účastnil se první mise na planetu Abydos a jediný tam zůstal. Goa’uldové mu unesli manželku Sha’re, a tak se přidal k týmu SG-1, aby ji zachránil. Jeho znalosti jazyků jsou při průzkumu nových planet a neznámých civilizací extrémně přínosné. Daniel Jackson je také rekordmanem v počtu úmrtí a návratů do seriálu.

Michael Shanks

Kanadský herec Michael Shanks vystudoval herectví a dva roky hrál na prestižním festivalu v kanadském Stratfordu v Ontariu. Objevil se ve vedlejších rolích v seriálu Highlander, Krajní meze, Andromeda, 24 nebo Status: nežádoucí. S herečkou, která hrála jeho seriálovou manželku Sha’re, má dceru Tatianu. V roce 2003 se oženil s herečkou Lexou Doig z Andromedy a vychovávají dceru a syna. Michael rád hraje hokej a jednu dobu ho chtěl provozovat profesionálně.



Samantha Carterová (Amanda Tappingová)

Kapitánka, později majorka Samantha Carterová se k týmu přidá v první epizodě. Je vzorem silné ženské hrdinky, která se dokáže uplatnit v armádě, přitom ale zůstává brilantní vědkyní a krásnou ženou. Dříve pracovala v Pentagonu a má doktorát z teoretické astrofyziky. Vyzná se v technologii hvězdné brány. Jejím otcem je generál Jacob Carter a má bratra Marka. Průběžně to mezi ní a plukovníkem O’Neillem jiskří.

Amanda Tappingová

Amanda pochází z anglického Rochfordu, vyrostla ale v kanadském Torontu. Po vystudování univerzity hrála v Krajních mezích a Aktech X. Poté byla obsazena do Hvězdné brány a objevila se i v navazujícím seriálu Hvězdná brána: Atlantida. V současnosti je hlavní hrdinkou seriálu Svatyně (Sanctuary), který i produkuje a občas sama režíruje. Žije s manželem ve Vancouveru a vychovává dceru.



Teal’c (Christopher Judge)

Jako jediný z týmu nepochází ze Země. Teal’c má na čele vypálené znamení, které určuje, že je Jaffa, služebník Goa’uldů. Úkolem Jaffů je nosit v těle mladé symbionty Goa’uldů. Teal’c býval Apophisovou pravou rukou. Když se mu vzepřel, vzal ho tým SG-1 na Zemi. Stal se užitečným členem skupiny – ovládá bojová umění a je díky symbiontovi imunní proti všem nemocem. Na Chulaku má rodinu a jeho přítelem a učitelem je mistr Bra’tac.

Christopher Judge

Narodil se a vyrostl v kalifornském Los Angeles. Už od dětství se chtěl stát hercem, byl ale i výborný hráč amerického fotbalu. Díky vítězství v konkurzu na moderátora televizního ranního pořadu se postupně propracoval k herectví. Objevil se v MacGyverovi nebo Jump Street 21. Věnuje se rovněž psaní, napsal scénář ke čtyřem epizodám Hvězdné brány. Vychovává čtyři děti.



Generál George Hammond (Don S. David)

Generál Hammond je velitelem základny SGC v Cheyenne Mountain. Kontroluje a plánuje všechny mise a podléhá přímo prezidentovi. Svým týmům věří a ony ho na oplátku vždy bezmezně podporují. Když se dostanou do ohrožení života, je ochotný projít bránou, aby je zachránil. Hammond přišel o manželku, která podlehla rakovině, má dceru a dvě vnučky.

Don S. David

Představitel generála Hammonda mezi námi už bohužel není, zemřel na infarkt v roce 2008. Bylo mu 65 let. Narodil se v Missouri a několik let učil, než se začal naplno věnovat herectví. Znát ho můžeme z Twin Peaks, jako otce Dany Scullyové v Aktech X, v seriálu MacGyver byl dvojníkem Dany Eclara, se kterým si ho hodně lidí pletlo.