Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hvězdná brána filmy

Stargate  -  Hvězdná brána

Akční / Dobrodružný / Sci-Fi
USA / Francie, 1994, 121 min

Režie: Roland Emmerich
Hrají: Kurt Russell, James Spader, Viveca Lindfors, Mili Avital, Leon Rippy, John Diehl, Djimon Hounsou, Erick Avari, French Stewart, Jaye Davidson, Richard Kind, Frank Welker, John Rhys - Davies

ObrazekVědecká expedice objevila poblíž pyramid zvláštní objekt pokrytý neznámými symboly. V přísném utajení ho začala zkoumat armáda, uběhla však dlouhá řada desetiletí, než se našel člověk, který by nápis rozluštil. Egyptolog Daniel Jackson zjistil, že znaky představují souřadnice pro cestu vesmírem na jakousi vzdálenou planetu. Padlo rozhodnutí vyslat tam průzkumnou jednotku pod velením plukovníka O'Neila. Symbol umožňující návrat na Zem ovšem na hvězdné bráně chybí, bude zřejmě teprve na místě určení. Expedice nutně potřebuje Danielovy znalosti, mladý vědec se tedy volky nevolky stává jejím členem. Nepraktický intelektuál se ocitá v prapodivném světě na úrovni staroegyptské civilizace, kde všichni lidé ve strachu otročí božskému vládci a nebezpečí číhá na každém kroku...

 


Stargate The Ark Of Truth 

Hvězdná brána  Archa pravdy

Obrazek

Stargate: Archa pravdy je hodně zajímavý a podařený film. Je to důstojné rozloučení za úspěšným seriálem Stargate SG1, kterého bylo natočeno 10. sérií a přes 200 dílů. Samozřejmě svět Stargate tím úplně nekončí. Část hlavních postav se totiž jen přestěhuje do volného pokračování Stargate Atlantis. Ale od seriálu zpět k filmu. Respektive k filmům. Ty mají vzniknout totiž hned dva. Archa pravdy je první a Stargate: Continuum bude druhý. V obou případech se jedná o video filmy, takže se nebudou vysílat v kinech. Což je docela škoda, protože efekty a příběhem se určitě můžou srovnávat s hollywoodskými trháky. Oba filmy jsou tak jakousi třešničkou na dortu pro všechny věrné diváky.

V Arše pravdy je rozvíjen děj bezprostředně navazující na konec seriálu. To znamená, že Ori v Pegasově galaxií byli zničeni. Jejich přisluhovači a převorové však zůstali a dál válčí jejich jménem. A je tu i Orisi (dcera Vali a Ori). Ta nebyla povznesenou bytostí, takže se jí zničení Ori nijak nedotklo. Po tom všem jí, ale moc všech jejich uctívačů umožnila se povznést. A tak se z ní stala jediná povznesená bytost, která má veškerou moc falešných bohů Ori. A právě jí musí team SG1 zastavit. To se má podařit za pomoci bájné Archy Pravdy, která dokáže zaslepeným převorům ukázat skutečnou pravdu o Ori. A bez svých převorů a přisluhovačů, by Ori ztratili velkou část své moci. Dost na to, aby se jim mohli postavit Antikové (hodné povznesené bytosti). 

                 

 HLAS   v  SG1

 Samantha Carter  Amanda Tapping Tereza Bebarová  Simona Postlerová
 Teal'c  Christopher Judge  Pavel Rímský  Pavel Rímský
 Daniel Jackson  Michael Shanks Martin Stránský  David Prachař
 Cameron Mitchell  Ben Browder Jan Šťastný  Martin Písařík
 Vala Mal Doran  Claudia Black Zuzana Skalická  Kateřina Lojdová

Stargate Continuum

Hvězdná brána  Návrat

 Obrazek

Poté co Teal'c s Valou zmizí, tým si uvědomí, že byla změněna časová linie a Stargate program již neexistuje. Flotila goa'uldských mateřských lodí, vedených Baalem, přiletí napadnout Zemi. Zatímco se SG-1 pokouší o popravu Baala, posledního goa'uldského Vládce soustavy, Teal'c a Vala nevysvětlitelně zmizí. Carterová, Daniel a Mitchell cestují zpět časem na místo, kde byla změněna historie a kde byl Stargate program byl úplně vymazán z časové linie. Když se pokouší přesvědčit autority o tom co se stalo, goa'udská flotila mateřských lodí, pod velením Baala, jeho královny Katesh (Vala) a jeho prvního může Teal'ca, přiletí na orbitu. SG-1 musí najít Stargate a dát věci do pořádku dřív, než bude celý svět zotročen Goa'uldy.

 

  dabing jako v SG1

 Jack O'Neill  Richard Dean Anderson  Miloslav Mejzlík
 Samantha Carter  Amanda Tapping  Simona Postlerová
 Teal'c  Christopher Judge   Pavel Rímský
 Daniel Jackson  Michael Shanks  David Prachař
 Cameron Mitchell  Ben Browder  Martin Písařík
 Vala Mal Doran  Claudia Black  Kateřina Lojdová