Jdi na obsah Jdi na menu
 


Star Trek Enterprise postavy

Postavy a obsazení:

Kapitán Jonathan Archer

(Scott Bakula)


Jonathan Archer je prvním kapitánem, který velí lodi s warpovým pohonem o rychlosti 5. Motory navrhl jeho otec Henry, takže k nim má velice osobní vztah. O zkoumání vesmíru snil už od dětství a vždy se chtěl vydat tam, kam se dosud ještě nikdo nevydal. Jako pilot se podílel na projektu prvních warp NX lodí. Archer je nezávislý, má hluboce zakořeněný smysl pro povinnost a nechybí mu přirozená intuice. Vede ho cit pro slušnost a vyšší dobro. Nebojí se vzepřít přímým rozkazům. Vulkánce zrovna nemiluje. Má jim za zlé, že brzdí lidstvo v rozvoji a průzkumu vesmíru. Musí se naučit i diplomacii, aby posádka přežila mezi nepřátelskými bytostmi. Na lodi má bígla jménem Porthos.

Subkomandér T'Pol

(Jolene Blalocková)


T’Pol je první vulkánskou důstojnicí, která vydržela sloužit na lidské hvězdné lodi delší dobu. Předchozí rekord byl 10 dnů. Do posádky Enterprise byla dosazena vulkánským velením, aby na kapitána Archera dohlížela. Vulkánci totiž nevěří, že je lidstvo připraveno na mezihvězdný vesmírný průzkum. T’Pol zpočátku pověření brala jako trest a posádka k ní byla podezřívavá. Postupně si zasloužila jejich důvěru. Chová se možná trochu emotivněji než průměrní Vulkánci, ale stále je vzorem sebeovládání a integrity. S šéfinženýrem Tripem Tuckerem prožívá intenzivní a komplikovaný vztah. Na lodi plní funkci vědecké důstojnice i zástupkyně kapitána.

Komandér Charles „Trip“ Tucker III.

(Connor Trinneer)


Šéfinženýr Enterprise a dlouholetý kamarád kapitána Archera. Kdysi spolu pracovali na lodi s prototypem warpového motoru 2, který navrhl Henry Archer. I když je Trip zkušený technik, často se chová zbrkle a nelogicky. Je největším svůdníkem z posádky a těší se pochybnému prvenství, když se stane prvním lidským mužem, který otěhotní. Jako inženýr se musí vyrovnávat se situacemi, se kterými se ještě žádný jiný inženýr nesetkal. Číslo III v jeho jméně znamená, že je už třetím Charlesem Tuckerem v rodě.

Poručík Malcolm Reed

(Dominic Keating)


Taktický důstojník Malcolm Reed pochází z Británie a jeho rodina se vyznačuje dlouhou vojenskou a námořní tradicí. Sám však vodu nemá rád, protože má panickou hrůzu z utonutí. Je alergický na všechny možné pyly a substance včetně enzymu bromelinu, který se nachází v ananasu, jeho nejoblíbenějším jídle. Na lodi slouží i jako velitel bezpečnosti.



Doktor Phlox

(John Billingsley)


Lodní šéflékař pochází z volnomyšlenkářské rasy Denobulanů. Má pět dětí a tři manželky, z nichž každá má další dva manžely. Často využívá neortodoxní praktiky a zvířata k přírodní léčbě, proto jeho ošetřovna někdy připomíná zvěřinec. Phlox je zvídavý, má smysl pro humor a miluje pozemskou kuchyni, hlavně tu čínskou. Nepotřebuje moc spánku, jen jednou za čas na šest dnů hibernuje.
 


Praporčice Hoshi Sato

(Linda Parková)


Komunikační důstojnice a geniální lingvistka Hoshi Sato se dokáže naučit cizí řeči extrémně rychle. Mluví více než čtyřiceti jazyky včetně klingonštiny. Slouží jako tlumočnice mezi posádkou a nově objevenými mimozemskými druhy, ovládá i univerzální překladač, který pomáhá vyvíjet. Zpočátku si byla svou pozicí na palubě nejistá, ale čas ji ujistil, že je užitečná.

 
Praporčík Travis Mayweather

(Anthony Montgomery)


Kormidelník Enterprise se narodil na palubě ECS Horizon a jako syn kapitán Mayweathera vyrostl na dopravních lodích, takže má dokonce více zkušeností než kapitán Archer. Setkal se s mnoha mimozemskými rasami a navštívil řadu míst, kde pozemšťané obchodují. V průběhu seriálu byl zajat, zraněn a „zabit“ víckrát než kdokoli jiný z posádky.