Jdi na obsah Jdi na menu
 


Podfukáři postavy

26. 2. 2010
postava hraje český hlas ČT
Mickey Stone 
Pašák Micky - to je vedoucí mozek celé party a hlavní podfukář. Má obrovské charisma a možná právě díky tomu se policii ještě nikdy nepovedlo mu nic dokázat. (Nahraje v 4 sérii)
Adrian
Lester
Lukáš
Hlavica
Danny Blue 
připojí se k partě v prvním díle, mladý talentovaný podfukář, který to občas přežene a doplatí na to. Časem se ovšem vypracuje... (Hraje v 1-4 sérii)
Marc
Warren 
David
Novotný
Stacie Monroe  
krásná a mazaná, má ráda Mickeyho, což Danny nemůže překousnout.
(Hraje v 1-4 sérii)
Jaime
Murray 
Andrea
Elsnerová
Ash Morgan  
má užitečné technické znalosti,které se často hodí...
(Hraje v 1-8 sérii)
Robert
Glenister 
Pavel
Šrom
Albert Stroller  
nejstarší podfukář, naučil Mickeyho všechny fígle, mistr podfuků.
(Hraje v 1-8 sérii)
Robert
Vaughn 
Petr
Pelzer
Billy Bond 
připojí se k partě pouze ve čtvrté serii
(Hraje v 4 sérii)
 
 
Ashley
Walters
 
Emma Kennedy
v páté serii se objevuje nová dvojice 
(Hraje v 5-8 serii)
Kelly 
Adams
 
Sean Kennedy
v páté serii se objevuje nová dvojice 
(Hraje v 5-8 serii)
Matt
Di Angelo
 
 
 o b s a z e n í 

 Roli Mickeyho Stonea, který je mozkem i duší celé téhle party, svěřil režisér Bharat Nalluri charismatickému Adrianovi Lesterovi, rodákovi (1968) z anglického Birminghamu, který se na filmovém plátně i televizní obrazovce objevuje čím dál častěji. My jsme jej v poslední době mohli např. vidět v životopisném snímku Best nebo jako jednoho z druhů navarrského krále ve zmodernizované verzi Shakespearovy Marné lásky snahy. Ostatně Shakespeare je, dalo by se říci, zejména na divadelních prknech téměř jeho osudem. V roce 2000 si jej režisér Peter Brook vybral pro roli Hamleta, v době, kdy se natáčeli Podfukáři, hrál každý večer v Royal National Theatre Jindřicha V. Jeho ženou je herečka Lolita Chakrabartiová, (tu jsme na naší obrazovce viděli např. ve filmu Masculine Endings), se kterou má dcery Lilu a Jasminu.
 
 "Zelenáče" Dannyho hraje Marc Warren (nar. 1967 v dělnické rodině z anglického Northamptonu), výrazná tvář současného britského herectví, jehož někteří kritici přirovnávají k mladému Malcolmu McDowellovi. Na obrazovce ČT jsme jej zaznamenali především jako detektiva Douggieho Raymonda ze seriálu Zvláštní oddělení. Byla to jedna z mála jeho sympatických postav, i když i ona byla obdařena řadou nepříliš chvályhodných vlastností. Jinak jej totiž jeho fyziognomie předurčuje spíš k rolím gaunerů a násilníků, v nichž si ovšem Marc docela libuje, neboť jsou daleko zajímavější, než ti klaďasové. Bere je také jako svého druhu terapii a odreagování, protože, jak říká, on sám je ve skutečnosti povahy velmi mírné...
 

Ženský element zastupuje v Podfukářích Stacie Monroeová, která je nejen krásná, ale i po čertech mazaná a nikdy neváhá využít k dosažení cíle všech svých půvabů a nemalého šarmu. Stacie je první velkou příležitostí pro Jaime Murrayovou, pětadvacetiletou dceru v Británii populárního "seriálového" herce Billa Murraye, kterou mnozí přirovnávají k hollywoodské superstar Liv Tylerové. Na přání rodičů začala studovat filozofii a psychologii, po necelém roce - koncem devadesátých let minulého století - ji ovšem zděděné geny přivedly na prkna, která znamenají svět. Ve chvíli, kdy jí režisér Nalluri nabídl hlavní ženskou roli v Podfukářích, měla za sebou jen pár drobných roliček v televizním seriálu Poldové (v němž její otec léta hraje jednu z hlavních postav) a - podle svých vlastních slov - nepříliš úspěšné vystoupení s kapelou Stretch´n´Vern v hitparádovém pořadu Top of the Pops. Role Stacie bude v kariéře této krásné herečky nepochybně znamenat velký přelom, čehož důkazem může být i řada dalších příležitostí, které se jí od té doby nabídly. Jednou z nejvýznamnějších je určitě role Biancy ve zmodernizované verzi Shakespearovy komedie Zkrocení zlé ženy, kterou nedávno dotočila pro BBC.
 

Neocenitelného všeuměla Ashe Morgana, který se stejně dobře vyzná v sejfech, poplašných zařízeních všeho druhu, zámcích, počítačích i autech a bez jehož schopností by byl mnohý geniální Mickeyho plán předem odsouzen k nezdaru, hraje Robert Glenister, který je i v životě stejně nenápadný jako jeho seriálový hrdina. Pochází z herecké rodiny (jeho otcem je režisér John Glenister, bratrem herec Philip Glenister) a má na svém kontě desítky - převážně televizních - rolí a roliček. Nedávno jsme jej mohli vidět jako Antona Drexlera ve dvoudílném televizním filmu "Hitler: Vzestup zla", ve velké roli se objevil i v jednom příběhu z cyklu "Hlavní podezřelý".
 

Důstojný vzhled, serióznost sama, džentlmen každým coulem... Takový je Albert Stroller, jehož nezastupitelným úkolem v Mickeyho partě je vytypovávat a získávat potenciální oběti. Nikdo by v něm nehledal podvodníka - ostatně k jeho parádním a nadmíru důvěryhodným rolím patří třeba právě bankéř či vysoký důstojník na odpočinku. Tvůrci Podfukářů pro něj našli ideálního představitele v Robertu Vaughnovi, americké herecké legendě, která má na svém kontě nezapomenutelné role v Sedmi statečných, Bullittově případu, Mostu u Remagenu a nespočetné řadě dalších filmů, televizních inscenací a seriálů. Dnes třiasedmdesátiletý pán se - podle svých vlastních slov - rozhodl pro hereckou dráhu ve věku čtyř let, když jej jeho maminka, rovněž herečka, naučila Hamletův monolog Být či nebýt. Po životě naplněném stovkami filmových i televizních rolí si už dnes dopřává ten luxus, že točí jen to, co se mu zalíbí a na místech, která má rád. Podfukáři splnili obě tyto podmínky a Vaughn by je, jak říká, s chutí točil dalších sto let, neboť jejich vtipný text jej dvanáctkrát za dopoledne rozesměje a navíc miluje Londýn... A kuriozitka na závěr: ve volných chvílích se věnuje psaní své autobiografie, nazvané "Kristus, Shakespeare, Ho Či Min: jak jsem je znal".