Jdi na obsah Jdi na menu
 


Firefly

10. 12. 2008

Obrazekzdroj Wikipedia

Firefly

Firefly je jedním z nejoriginálnějších sci-fi seriálů poslední doby, který neobvyklým způsobem mísí vědeckofantastické prvky s motivy z jiných žánrů (nejčastěji westernu). Seriál vznikl v roce 2002 pod vedením Josse Whedona, tvůrce seriálu Buffy, přemožitelka upírů, a přes svou krátkou existenci (po první sezóně byl televizí Fox zrušen) si vybudoval úctyhodnou základnu fanoušků.

Seriál vypráví příběh posádky transportní lodi Serenity (třída Firefly, která dala jméno i seriálu). Na rozdíl od protagonistů mnoha jiných sci-fi seriálů se hrdinové nesnaží spasit galaxii, ale prostě přežít – posádka bere jakoukoli práci od pašování přes krádeže až po legální dopravu. Postavám komplikují život jednak vesmírné křižníky Aliance (která sjednotila celý hvězdný systém a funguje jako byrokratický kříženec demokratické Federace ze Star Treku a zlodušského Impéria ze Star Wars), ale také například krvežízniví piráti zvaní Plenitelé (Reavers).

ObrazekFirefly vyniká především vysoce kvalitními scénáři, ve kterých není ani stopa po klišé, což ale lze připsat faktu, že vzniklo pouhých 14 epizod. Mezi další klady patří propracované charaktery postav (i vedlejších) a unikátní snaha o realističnost – ve světě Firefly například vůbec nejsou mimozemšťané a tvůrci jako jedni z prvních zaznamenali, že se zvuk nešíří ve vakuu.

Povzbuzena vysokými prodeji, které seriál zaznamenal po vydání na DVD se společnost Universal Studios rozhodla Firefly vzkřísit – v roce 2005 tak vznikl celovečerní film Serenity, kterým se příběh předčasně zrušeného seriálu alespoň částečně uzavřel.

firefly  info CSFD 

serenity  info CSFD 


Obrazek