Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dexter postavy

Postavy a obsazení:

Dexter Morgan

Když Dexter ve třech letech osiřel, adoptoval ho policejní důstojník Harry Morgan. Zjistil, že chlapec vraždí zvířata, a uvědomil si, že je psychopat. Přesto ho miloval. Navíc věděl, že za tuto vážnou a neléčitelnou poruchu osobnosti nemůže. Nezavrhl ho tedy, jen jej naučil zvládat psychiku. Násilnické sklony směl Dexter směrovat pouze na lidi, kteří si opravdu zaslouží trest. Jeho oběti smějí být tedy výhradně vrazi, kteří si nezaslouží milost, chtějí znovu zabíjet a musejí proti nim být důkazy. Jako pravý sériový vrah si Dexter z každého činu schovává suvenýr - oběť řízne skalpelem do pravé tváře a uloží si vzorek krve. Sbírku uchovává v dřevěné krabičce v klimatizaci. I když je jeho touha zabíjet nezastavitelná, zásluhou Harryho instrukcí dokáže předstírat normální emoce a tvářit se jako sympatický kolega a soused. Dokonce má i zdánlivě romantický vztah s Ritou.

Dextera hraje Michael C. Hall

Za tuto roli získal v r.2010 Zlatý glóbus a Screen Actors Guild Award za nejlepší herecký výkon. Začínal na jevišti v činohře i muzikálech a v televizi se proslavil rolí Davida Fishera, mladšího bratra v seriálu Odpočívej v pokoji. Během natáčení Dextera se seznámil se současnou manželkou Jennifer Carpenter, která hraje jeho nevlastní sestru. V roce 2008 se vzali.



Debra Morganová

Když jí bylo dvanáct, zemřela její matka na rakovinu. Měla komplikovaný vztah s otcem, kterého obdivovala. Dokonce se rozhodla, že bude detektiv jako on. Tatínek však stranil Dexterovi. Možná i proto je Debra nejistá, ačkoli má inteligence na rozdávání. Často spoléhá na zkušenosti nevlastního bratra, se kterým má blízký vztah. Kdyby Dexter dokázal projevovat emoce, něco by cítil právě k Debře. Přestože tato mladá dáma mluví jako dlaždič.

Debru hraje Jennifer Carpenterová

Narodila se v Kentucky, studovala na konzervatoři Walden Theatre a na prestižní umělecké škole Julliard v New Yorku. Vystupovala na Broadwayi po boku Liama Neesona a Laury Linneyové v Millerově hře Čarodějky ze Salemu. Později jí to pomohlo k vítězství v konkurzu na roli v hororu V moci ďábla (2005). Za její obsazení se přimluvila sama Laura Linnneyová. Je vdaná za Michaela C. Halla.



Rita Bennettová

Rita je matka dvou dětí, které Dextera zbožňují. Prošla si traumatickým vztahem s násilnickým manželem Paulem a postupně se z něj dostává. Pro Dextera je ideální přítelkyní. Je totiž psychicky narušená a nemá zájem o sex. Žena však netuší, že muž, kterého si pustila do bytu i do srdce, je zabiják neschopný emocí.

Ritu hraje Julia Benzová

Julia byla v mládí krasobruslařkou, ale kvůli zranění musela skončit. Vystudovala herectví na univerzitě v New Yorku a začala získávat menší úlohy. V roce 1996 se ucházela o roli hlavní hrdinky seriálu Buffy, přemožitelka upírů, ale získala jen vedlejší postavu upírky Darly. V seriálu Angel však dostala jako Darla více prostoru, což její kariéře pomohlo. Nedávno si zahrála striptérku se zlatým srdcem v šesté řadě Zoufalých manželek.


 

Seržant James Doakes

Věčně mrzutý seržant je jedním z mála lidí, kteří tuší, že s Dexterem není vše v pořádku. Dokonce ho někdy po práci sleduje.



Doakese hraje Erik King

Erik má za sebou spoustu malých rolí, převážně v televizních sériích. Mihl se v epizodách seriálů Kriminálka Miami, JAG, Diagnóza vražda, Policie - New York, Matlock a spoustě dalších.



 

Poručice Laguertová

Poručice Maria Laguertová je šéfová oddělení vražd a Dexterova nadřízená. Chová k němu vřelé city, což se ale rozhodně nedá říct o jejím vztahu k Debře.



Laguertovou hraje Lauren Vélezová

Americká herečka portorického původu. Byla vychována v New Yorku, hrála na Broadwayi a v několika televizních seriálech.

 

 


Angel Batista

Detektiv z oddělení vražd, úzce spolupracuje s Dextrem. Nemá v sobě sice jeho krvežíznivost, ale zabijácké umění rozhodně umí ocenit.



Angela hraje David Zayas

David je Portoričan, který se v mládí dal k americkému letectvu a pak se stal policistou v New Yorku. Nakonec jej ale zlákalo herectví a věnuje se i hudbě.